Herindeling

Ger Koopmans, de ‘Vladimir Poetin’ aan de Maas.
Kan het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
Met dictatoriale hand de lokale democratie de nek omdraaien. Het is een schande!
Het vertrouwen van burgers in politici is al weg of heel broos. Het gedrag van Ger Koopmans geeft de burger alleen maar een bevestiging dat het wantrouwen in politici terecht is. 

Ik vraag me af welke politieke spelletjes en dealtjes achter de schermen plaatsvinden.
Is het CDA Landgraaf echt verstandig geweest en heeft men naar de burger geluisterd? Of was dit een vooropgezet groot CDA-plan om een Parkstad-fusie af te dwingen?
In de politiek, en historisch gezien zeker bij het CDA, weet je het nooit.

De voordelen waar de heren op het pluche mee naar de media communiceren (en die dat zonder enige kritische noot overnemen) zijn grotendeels gebaseerd op aannames.
Ik kijk liever naar de feiten. Er zijn de afgelopen tien, vijftien jaar genoeg gemeentelijke herindelingen geweest en aansluitend onderzoeken naar de gevolgen van deze herindelingen. Daaruit zijn de nodige conclusies te trekken.
Onderzoek van diverse hoogleraren, professoren en onderzoekbureaus laat zien dat de beoogde voordelen waar bestuurders mee op de proppen komen, veelal onjuist zijn.
Gemeentelijke herindeling leidt niet tot een kostenbesparing, de afstand tussen burger en politiek neemt toe en een grotere gemeente leidt tot bestuurlijke grootheidswaanzin, wat vaak weer tot meer kosten leidt. Dit zijn slechts enkele nadelen, de lijst is een stuk langer.
Natuurlijk heeft een herindeling ook voordelen, maar de meeste voordelen zijn intern-ambtelijk en daar merkt de burger niets van. Daarnaast toont onderzoek aan dat voor de meeste voordelen van een herindeling, een samenvoeging van gemeenten niet nodig is!

Als de heren bestuurders zoveel voordelen zien van meer schaalvergroting, kunnen we beter alle gemeentes opheffen en overgaan tot de gemeente Limburg.

Kijkend naar mijn eigen gemeente Brunssum, is er zeker nog veel te verbeteren. Maar als zelfstandige gemeente hebben wij in Brunssum toch een aantal zaken goed voor elkaar. We hebben overal moderne Brede Scholen, er is met de Brikke Oave een nieuw, modern ontmoetingscentrum aan een vernieuwd plein, Brunssum scoort goed op zaken als de WMO en bij het peuterspeelzalenbeleid heeft Brunssum zelfs het stempel ‘voorbeeld voor anderen’ gekregen. Ook zijn wij een financieel gezonde gemeente.

Het is ook ridicuul dat Brunssum als fusiepartner genoemd wordt met als argument dat Brunssum een ambtelijke fusie met Landgraaf onderzocht. Dus Brunssum wil wel, is de onlogische redenatie.
Een ambtelijke fusie die overigens op initiatief van de CDA (!!!) Brunssum (toeval?) geïnitieerd werd!

Over tien jaar kan de wereld er weer heel anders uitzien. Misschien moet er dan wel serieus over een grote Parkstadgemeente nagedacht worden.
Maar op dit moment is het voor Brunssum niet noodzakelijk. De burgemeesters van Kerkrade en Voerendaal hebben al hetzelfde aangegeven.

Over ruim een jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen. Het belangrijkste thema lijkt voor de hand te liggen. Er valt in maart 2018 echt wat te kiezen, laten we hopen dat dit ook zal zorgen voor een trendbreuk en een hogere opkomst.
Als Ger Koopmans er tenminste niet voor heeft gezorgd dat het al te laat is.

Eén opmerking over 'Herindeling'

Plaats een reactie