Trumpiaanse toestanden in Brunssum

Als de machtigste man van de wereld liegt en ‘alternatieve feiten’ vertelt, dan mogen wij simpele raadsleden uit Brunssum dat toch ook?
Dit moet wel de gedachte zijn van met name de VVD-raadsleden en PvdA-raadslid Servie Broers.

Afgelopen vrijdag 10 februari tijdens de vergadering van de Provinciale Staten sprak een Brunssums VVD-raadslid als laatste (toeval?) de Staten toe om vooral voor herindeling te stemmen. Nog schokkender: hij zei te spreken namens ‘alle landelijke partijen in Brunssum.’
In zijn betoog zaten onjuistheden, waarvan de ergste vandaag ook weer in de krant stond:
Een krappe meerderheid van de Brunssumse gemeenteraad is tegen een herindeling.

In de raadsvergadering van 24 januari namen BBB Lijst Palmen (4), PAK (3), BCD (2), CDA (2) , Lijst Borger (2) en één PvdA-raadslid een motie aan waarin men zich uitspreekt tegen een herindeling.
De VVD (3), SP (2) en het eerder genoemde PvdA-raadslid Broers (1) verwierpen de motie.
De uitslag is heel duidelijk: 14-6. En als het afwezige PvdA-raadslid aanwezig was, zou de uitslag 15-6 zijn geweest, want die persoon is ook tegen een herindeling.
Het is dus geen krappe meerderheid, maar een ruime meerderheid!

JOVD
Ook sprak een knul van begin 20 in. Hij sprak namens ‘alle jongeren, wiens stem nooit gehoord wordt’. Jongeren die niet denken in grenzen. Een prachtig, gelikt pleidooi voor een herindeling.
Deze snotaap is lid van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.
Dat werd er niet bij verteld. Politiek slim, maar zo wordt u als burger weer voor de gek gehouden door de VVD.

Stichting Leergeld
Ook Stichting Leergeld (die overigens fantastisch werk doen), pleitte voor een herindeling.
Diezelfde stichting is het goede doel waar geld voor wordt opgehaald door de Brunssumse ‘Santa-run’, georganiseerd door de Rotary club Brunssum, waar het VVD-gehalte hoog is.
Toeval?
De voorzitter van de Stichting Leergeld gaf als argument dat een grotere gemeente de armoede beter kan aanpakken.
PVV-statenlid Robert Housmans gaf het passende antwoord: het grootste armoedeprobleem in Parkstad is in de gemeente Heerlen. De grootste gemeente van Parkstad. Een grotere gemeente kan toch de problemen beter aanpakken?

Krant
Het Limburgs Dagblad is voor een herindeling. Dat heeft men zelf een aantal keren toegegeven in het ‘commentaar’ stuk op de opiniepagina.
Op zich niet erg, ook journalisten hebben een mening, maar je verwacht toch van een krant dat men meer feiten naar voren brengt en in dit geval beide partijen aan het woord laat. De lezer moet zich ook zelf een mening kunnen vormen.
Nu is de krant vooral een spreekbuis van de provincie.
Dat zal wel met bepaalde geldstromen te maken hebben?

Ik, en een aantal andere tegenstanders, hebben al een aantal keer een betoog naar de krant verstuurd met feiten tegen een herindeling. Keiharde feiten die ik in eerdere blogs al een genoemd heb. Feiten die naar voren komen bij eerdere herindelingen in den landen.
Maar die betogen worden niet geplaatst.
Alleen enkele korte emotionele briefjes van lezers, zowel voor- als tegenstanders.

Wel lees je vandaag in de krant het betoog van ‘Servie Broers e.a.’ , dat ook bol staat van de onjuistheden (bijvoorbeeld ‘de lokale partijen bouwen een muur om Brunssum’).
Zo iemand krijgt wel een podium om zulke onzin te roepen.
Hij zegt ook te spreken namens de PvdA Brunssum. Grappig, de meerderheid van die partij is tegen een herindeling.

Kritiek
Ik heb nu kritiek op de krant. Dat is nooit slim. De media maakt of breekt je namelijk. Kijk naar de voetbaltrainers. Je moet de journalist altijd te vriend houden.
Maar ik heb toch wel vertrouwen in de professionaliteit van de journalisten. Als je als krant openlijk schrijft voor een herindeling te zijn, ben je volwassen en professioneel genoeg om kritiek daarop te kunnen accepteren. Lijkt me.

Namen
Normaal noem ik nooit namen in mijn blogs. Het gaat mij namelijk (meestal) niet om de persoon. En om op de man te spelen vind ik niet fair, diegene kan zich niet verdedigen.
In dit geval heb ik toch de naam Servie Broers genoemd, simpelweg omdat hij vandaag zelf groot met zijn naam in de krant verschijnt en een hoop onzin orakelt. Ook zegt hij dat hij namens de PvdA Brunssum spreekt, terwijl ik weet dat dit niet zo is. Sterker nog, kijk naar de vergadering van 24 januari. Daar stemt zijn collega raadslid tegen de herindeling….

 

Plaats een reactie