Rondreis West- Amerika: de voorbereiding

Een jochie van 10 jaar was ik, toen ik mijn jeugdidolen Bassie en Adriaan op televisie door West-Amerika zag reizen. Vanaf dat moment, halverwege de jaren ’90, was het mijn droom ook die reis te maken. Ruim twintig jaar later is het eindelijk zover, op 21 juli begint mijn 22-daagse reis door het westen van de Verenigde Staten.

Introductie
Of het nu vrienden, familie, kennissen of collega’s zijn, vrijwel iedereen droomt ervan door het westen van Amerika te reizen of men heeft deze reis al gemaakt en spreekt vaak van ‘de mooiste vakantie van mijn leven’.
Op zich ook heel logisch, want op zo’n relatief korte afstand zijn zoveel bijzondere natuurfenomenen en wereldsteden en reis je door diverse klimaatzones en landschappen.
Het kan zo zijn dat je in de ochtend in de woestijn rijdt waar het 45 graden is en je ’s middags door de besneeuwde bergen tuft waar het een paar graden boven nul is.
Van uitgestrekte, dorre vlaktes tot Toscaans-achtige heuvels en van prachtige zandstranden tot dichte bossen met de hoogste bomen ter wereld, je vindt het er allemaal.

De mensen om mee heen weten dat ik een ‘freak’ ben m.b.t het uitpluizen van vakanties en ik krijg dan ook weer veel de vraag hoe ik dit heb aangepakt.
In deze blog neem ik jullie mee naar mijn voorbereiding en ik hoop jullie hier mee ook te inspireren en op weg te helpen.

Ik vertrek op vrijdag 21 juli en zaterdagochtend 12 augustus zet ik weer voet op Nederlandse bodem. Ik zal dus 20 volle dagen in Amerika zijn.
De reis maak ik weer met Kirsten. Dit wordt voor ons na twee maal New York (2013, 2015) en Florida (2016) de vierde keer in 3,5 jaar tijd dat we naar Amerika gaan.
Je kunt dan ook wel stellen dat we inmiddels Amerika-fan zijn geworden. Vrijwel iedereen die naar Amerika gaat, krijgt te maken met het Amerika-virus. Het pakt je en verdwijnt nooit meer. Ik kan er over meepraten.

Wij slapen in hotels en huren een auto. Overweeg je de rondreis met een camper te maken? Of ga je liever kamperen in een tentje? Op internet is hier genoeg informatie over te vinden.

Onderaan deze blog zie je onze geplande reis en leg ik uit waarom wij bepaalde keuzes hebben gemaakt en noem ik ook de alternatieven die u misschien meer zullen aanspreken.

Keuzestress
Een rondreis door West-Amerika plannen is niet een kwestie van reisgidsje openslaan en kiezen maar. Ja, dat kan wel, maar dan mis je een hoop en betaal je teveel geld.
Daarbij is het zo dat de voorbereiding de voorpret vergroot!

Een rondreis plannen door dit gebied doe je niet even op een middagje. De mogelijkheden zijn immers gigantisch. Dat is het eerste waar je rekening mee moet houden: er is zoveel te zien en te doen, dat kun je onmogelijk allemaal in één vakantie stoppen (tenzij je de tijd en het geld hebt om drie maanden door dit gebied rond te reizen). Maar ik ga er gemakshalve vanuit dat de meeste mensen die dit lezen twee tot vier weken de tijd hebben.
Je zult dus keuzes moeten maken!
En als je eenmaal een route hebt uitgestippeld, zal je binnen die route ook weer keuzes moeten maken. Op de meeste plekken blijf je een of twee dagen, terwijl je er makkelijk een week zou kunnen blijven.

Stap 1: Lezen, lezen, lezen
De Grand Canyon, Yosemite Park, Las Vegas, bekende hotspots die iedereen wel kent. Maar er is zoveel meer. Ga je dus goed inlezen wat er allemaal te zien en te doen is. Koop of leen reisgidsen en speur het internet af naar reisverslagen.
Een makkelijk leesbaar reisverslag goed ondersteund met foto’s is hier te vinden.
De beste site over Amerika vind ik Ontdek Amerika. Hier vind je, naast reisverslagen, ook van ieder nationaal park en andere bezienswaardigheden overzichtelijk alle informatie, aangevuld met eigen ervaringen. Een geweldige, zeer bruikbare website!

Een andere prima website is Alles Amerika. Hier is ook een forum, met heel veel tips van andere reizigers, waaronder een aantal mensen die al een keer of twintig in de States zijn geweest. Ik ben ook actief op het forum en had mijn route voorgesteld en om tips gevraagd. Hierdoor heb ik een enkele aanpassing gedaan. De ervaring van deze mensen helpt je echt.
Wat overigens grappig is, de min of meer standaard rondreis wordt een ‘Bassie en Adriaantje’ genoemd. Dit kom je zowel op het forum als elders op internet tegen.

Ook deze site is prima te gebruiken!
Verder zijn er veel leuke artikelen te vinden op de website van USA365 . Via een kaart kun je makkelijk artikelen vinden over de plek waar je heengaat. (tip: volg ook hun Facebookpagina!)

Verder hebben de diverse aanbieders vaak op hun site een aparte pagina met reisverslagen.
Bekende Amerika aanbieders zijn Jan Doets, FOX en de Jong Intra, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Uiteraard kun je naar het aanbod van reizen kijken, zodat je een idee hebt wat er allemaal te zien en te doen is en hoe een planning er uit zou kunnen zien.

Noteer overal wat je leuk lijkt en maak een classificatie!

Wat ik ook heb gedaan: ik heb gekeken welke overeenkomsten de standaardrondreizen hadden. En welke reis je ook pakt en welke aanbieder je ook kiest, de steden Los Angeles, San Francisco en Las Vegas zitten altijd in de reis erbij, evenals de Grand Canyon en het Yosemite Park. Hoe je van A naar B reist en van B naar C enzovoort, dat verschilt per reis. Goed uitzoeken dus welke mogelijkheden er zijn en wat jou het meeste aanspreekt.

De nieuwste reisgids van de ANWB, verschenen begin 2017.

Stap 2: stel je route samen
Bij het samenstellen van de route zijn een aantal zaken van belang.
1.Reisduur
2.Reisperiode
3.Tempo
4.Wat wil je zien?

Hoe lang je ook weggaat, het vliegticket blijft even duur. Zoals je wellicht zelf al op internet hebt gelezen, wordt geadviseerd toch zeker drie weken te gaan. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk.
De vraag die je je moet stellen is: wil je zoveel mogelijk zien of wil je ook echt de tijd nemen op de plekken waar je bent? Oftewel, maak je een groot rondje in een hoog tempo en zie je veel of stippel je een kortere route uit? Je ziet dan wellicht iets minder, maar geniet je wel meer van al het moois dat je ziet en reis je een stuk relaxter?
Onze route is overigens een soort tussenweg, later meer hierover.

En wat is een hoog tempo en wat niet? Het advies is over het algemeen dat je niet meer dan 250 km per dag moet rijden (2 tot 3 uur), maar je zult zien dat dit vrijwel niet haalbaar is.
Als je 3 tot 4 uur per dag in de auto zit om van A naar B te gaan, is dat heel gemiddeld. Ook ontkom je er vaak niet aan om minstens een of twee etappes er bij te hebben waar je wel een uurtje of zes moet rijden.

Bij stap 1 heb je een lijstje gemaakt wat je wilt zien en je zult merken dat je niet alles kunt zien wat je wilt, omdat het te ver om is, te duur is of het onlogisch is op de route die je voor ogen hebt.
Belangrijk is ook je af te vragen wat je op bepaalde plekken wilt doen. Wil je bij de Grand Canyon alleen genieten van een aantal uitzichtpunten?(dan is een halve dag genoeg) Of wil je ook echt een wandeling maken (deels) de canyon in? Dan moet je een volle dag of zelfs twee dagen uittrekken.
Hou je niet zo van steden, maar ben je een echte wandelaar die graag een paar uur eropuit trekt in de natuur? Ga dan een extra dag naar Yosemite Park i.p.v. San Francisco of Las Vegas.

Las Vegas

Ook de reisperiode kan van invloed zijn op je rondreis. Omdat een groot deel van het reisgebied in West-Amerika woestijn(achtig) is en deels erg hoog ligt, kan het in de wintermaanden erg koud worden.  Op plekken als de Grand Canyon en de Bryce Canyon kan sneeuw vallen tussen oktober en april.
Het Yosemitepark en omgeving is in de winter sowieso een wintersportgebied. Diverse wegen zijn in de winter dan ook afgesloten. De bij toeristen populaire Tioga Road is afhankelijk van de sneeuwval open van eind mei tot eind oktober.
In de zomermaanden kan het juist bloedheet worden, tegen of zelfs over de 40 graden is in steden als Phoenix en Las Vegas normaal. In de Death Valley moet je zelfs rekening houden met meer dan 50 graden.
Door de hoge ligging is het bij een aantal natuurlijk trekpleisters zoals de Grand Canyon, Bryce en Zion iets minder heet, rond de 30 graden.
Over het algemeen is het zonnig en droog op de meeste plekken, al is een pittige warmte-onweersbui aan het eind van de middag of begin van de avond niet uitgesloten.
Ondanks de (extreme) hitte is juli en augustus wel de populairste reisperiode vanwege de zomervakantie. Prijzen van hotels, vliegtickets en autohuur zijn dan vanzelfsprekend ook hoger.
De beste reisperiode is het voorjaar (bij voorkeur mei) en het najaar (bij voorkeur september), dan is het namelijk minder druk, zijn de prijzen lager en is de temperatuur overdag een stuk aangenamer. Al moet je in deze periode wel rekening houden met koude nachten!

Kijk ook goed waar je begint en eindigt, dat kan ook geld schelen! Check dus als start- en eindpunt zowel Los Angeles als San Francisco. Als je het niet erg vindt over te stappen kan Las Vegas of Phoenix ook een startpunt zijn.
In principe maakt het niet uit waar je de reis start.

Yosemite Park in de winter

Stap 3: alles los boeken, reisbureau of reisorganisatie?
De vraag die velen zich stellen, moet ik alles kant en klaar boeken bij een organisatie als Jan Doets? Of kan ik juist beter als zelf regelen.
Het enige voordeel van de kant-en-klare reizen is dat je al het werk (en mogelijk stress) uit handen wordt genomen. Jij boekt de reis dat het meest aansluit bij je wensen en alles wordt voor je geregeld: autohuur, vliegtickets, hotels, eventuele excursies en je krijgt een mooi boekwerk met routebeschrijving en routetips mee.
Het grote nadeel van deze standaardreizen is dat je vaak ver weg zit (soms dik een uur rijden) van de hotspots, je teveel betaalt en het tempo vaak te hoog is.
Zelf samenstellen is ook echt alles naar je eigen wens maken!
Ik heb uiteraard naar de standaard rondreizen gekeken. Ook ben ik naar het reisbureau gegaan en heb ik me daar alles laten uitzoeken, ook van eventuele combipakketten (fly & drive) en ik heb alles los uitgepluisd.

Kosten
De kosten (vliegticket, autohuur, hotel) voor onze reis komt alles los boekend uit op zo’n € 2.500 per persoon.
Via het reisbureau kwam ik uit op € 2.800 en bij een organisatie ben ik al met al snel zo’n € 3.000,- kwijt.
Los boeken is dus een stuk goedkoper. En dan heb ik ook nog een betere auto ook(intermediate). Via de vakantiebeurs (Utrecht) in januari heb ik 10% korting gekregen bij Alamo.
Wij vliegen zowel heen als terug rechtstreeks van en naar Schiphol met KLM op uitstekende tijdstippen. Dus niet midden in de nacht op moeten staan om naar het vliegveld te gaan. Ideaal dus.

Dan heb ik meteen een vraag beantwoord die het vaakst gesteld wordt: wat kost zo’n reis nou?
Bij mijn reisverslag na afloop kan ik natuurlijk pas zeggen wat ik daar heb uitgegeven.
Op internet lees je dat je al snel uit moet gaan van gemiddeld 40 tot 50 euro per persoon per dag (eten / drinken / benzine / hier en daar een excursie etc). Maar het is natuurlijk ook hoe gek je het zelf maakt.

In mijn omgeving gaat iemand begin september, net buiten het seizoen dus. Alleen al voor het vliegticket betaalt diegene 400 euro minder. Ga dus echt buiten de schoolvakanties als het kan, dat scheelt je heel veel geld. Dan kun je voor een rondreis van drie weken minder dan 2.000 euro kwijt zijn betreffende de ‘vaste lasten’.

Stap 4: Boeken maar!
Ik heb zeven maanden vooraf alles geboekt. Zeker in het hoogseizoen is dat nodig. In de grote steden is aanbod van hotels groot, maar een aantal hotspots als de Grand Canyon, Antelope Canyon/Lake Powell, Zion en Bryce Canyon liggen erg afgelegen en worden slechts omgeven door enkele kleine dorpjes. Het aantal hotels is beperkt, dus het zit snel vol. Uiteraard moet je er ook rekening mee houden dat deze hotels prijzig zijn, simpelweg omdat de vraag veel hoger ligt dan het aanbod.

De hotels heb ik geboekt via booking.com en expedia, het voordeel is dat je de meeste hotels tot een dag vooraf kosteloos kunt annuleren! Dus kom je na een tijdje een beter en/of goedkoper hotel tegen? Dan kun je dat nog altijd aanpassen.

Monument Valley

Stap 5: genieten!
Het belangrijkste als je alles geboekt hebt, ga genieten van de voorpret! Lees nog meer reisgidsen voor inspiratie onderweg. Speur het internet af voor tips op locatie.
Zoek uit of je bepaalde excursies wilt doen. Paardrijden in de Bryce Canyon? Een helikoptervlucht over de Grand Canyon? Pluis het uit! Dit kan ook allemaal prima wat later, dat hoeft niet per se tegelijk met het boeken van het vliegticket, de auto en de hotels.

Zoals gezegd wordt het in korte tijd mijn vierde keer Amerika. Dat maakt het voor mij allemaal minder stressvol. Ik heb al vaker lang in het vliegtuig gezeten, ik heb de vliegveldcontroles meegemaakt, ik heb mijn ESTA, ik heb vorig jaar in Florida ook al een auto gehuurd dus ik weet hoe dat allemaal werkt, ik heb al gereden door Amerika. Ik heb geshopt in de Wallmart, ik ben gaan uit eten, ik weet hoe het tanken werkt, ik weet dat de CreditCard onmisbaar is. Enzovoort, enzovoort, enzovoort.
Ik kan me voorstellen dat je veel meer spanning hebt als je nog nooit een reis naar Amerika heb gemaakt. Maar wees gerust, het meeste gaat helemaal vanzelf en alles wijst zich vanzelf uit. Geniet er nou maar van!

Onze rondreis
Hieronder een kaartje van onze rondreis.
Als uitgangspunt heb ik de vijf standaard hotspots genomen (A t/m E) die je in vrijwel iedere rondreis terugziet. De route tussen deze hoogtepunten kan verschillen.
Ik zal uitleg geven waarom wij bepaalde keuzes hebben gemaakt voor de route tussen deze toch wel verplichte hotspots!
Stukken die blauw en schuingedrukt zijn, zijn andere opties tussen de hotspots die u kunt nemen.

Het eerste wat opvalt is dat wij geen rondje maken. Wij starten in Los Angeles en eindigen in San Francisco. Dat maakte voor de vliegticketprijs niet uit.
Dat betekent dat wij de populaire Highway 1 overslaan. Pijnlijk, maar zoals ik in het begin al zei, je moet keuzes maken. Wij hebben gekozen voor een wat rustiger tempo en een wat langer verblijf op sommige plekken.
Overigens maakt het meestal niet veel uit of je nu in LA of SF start. Wij hebben voor  LA gekozen, omdat de meeste bezoekers San Francisco als de leukste stad ervaren en het Yosemite Park toch wel het hoogtepunt is wat natuur betreft. Door in LA te beginnen hebben wij deze hoogtepunten aan het einde van de reis.
Een ander voordeel is dat de enige redelijk saaie reisdag in het begin van de vakantie valt.

Traject A – B (Los Angeles – Grand Canyon)
Dag 1: aankomstdag
Dag 2: Los Angeles
Dag 3: Los Angeles – San Diego (200 km / 2 uur)
Dag 4: San Diego
Dag 5: San Diego – Palm Springs (225 km, dik 2 uur)
Dag 6: Palm Springs – Joshua Tree NP – Phoenix/Scottsdale (530 km / 6 uur)
Dag 7: Phoenix – Sedona – Grand Canyon – Flagstaff (570 km / 6,5 uur)

Wij willen onze reis rustig beginnen, niet meteen uren op een dag in de auto zitten. Pas op dag 6 begint ook eigenlijk onze echte roadtrip.
Los Angeles bezoeken we maar één dag. Je leest heel vaak dat de stad tegenvalt. Mede daarom hebben we er voor gekozen langer verblijf op andere plekken.
Op een dag LA hebben we genoeg tijd voor de standaard toeristische dingen als Hollywood, Venice Beach en Santa Monica.

Gezien de relatief korte reisafstanden hebben wij vrijwel drie volledige dagen in San Diego, een stad aan de grens met Mexico. De Mexicaanse invloed en sfeer in de stad schijnt dan ook groot te zijn.
Wij willen in ieder geval de veelgeprezen San Diego Zoo bezoeken. Verder zijn er grote attracties als Seaworld, Legoland en waterpretparken. Natuurlijk biedt de stad zelf ook genoeg vertier. Wat we precies verder gaan doen zien we wel, we willen niet onze dagen vooraf hebben volgepland, maar ter plekke zien en doen waar we zin in hebben. Het is tenslotte vakantie!

San Diego

In Palm Springs, waar we ’s avonds aankomen op dag 5, is het rond de 40 graden in juli. Een groot contrast met San Diego waar het gemiddeld zo’n aangename 27 graden is.
Dag 6 is vooral een heel aantal uur dwars door de woestijn rijden, waar verder niets is.
In het begin rijden we nog door het Joshua Tree National Park. De Joshua Tree is een soort boomcactus die wereldwijd alleen in dat gebied voorkomt. Op voorhand lijkt dit de meest (en enige) ‘saaie’ dag te worden. Al is ‘saai’ volgens mij een relatief begrip tijdens zo’n rondreis. Ik kijk ook echt niet op tegen deze dag, want uren door niemandsland rijden is ook een ervaring!

Dag 7 wordt de drukste dag van de reis. We zullen vroeg moeten vertrekken om na een uurtje of twee rijden in de omgeving van Sedona iets te gaan doen (en die keus is lastig!).
Rond de middag moeten we doorrijden naar de Grand Canyon, waar we dan een paar uur hebben om te genieten van diverse uitzichtpunten en wellicht een helikoptervlucht over de canyon gaan maken (gezien de prijs van 260 euro voor een half uur twijfel ik daar over….. maar het schijnt een waanzinnige ervaring te zijn.). We overnachten in Flagstaff.

De route die wij nemen kom je vaker tegen. Echter San Diego wordt ook heel vaak overgeslagen om tijd te besparen. Dan gaat men dus van LA rechtstreeks naar Palm Springs.
Soms zie je zelfs een reis waar men in zo’n acht uur tijd rechtstreeks naar Flagstaff rijdt. Ook de optie om Palm Springs over te slaan en naar Phoenix te rijden zie je vaker. Het nadeel van deze opties is dat je dan echt en lange reisdag van zo’n acht uur voor je kiezen krijgt.
Ook wordt af en toe de noordelijke route genomen via Kingman, wat namelijk een leuk stuk route 66 schijnt te zijn.
Bij Jan Doets zijn er routes die u helemaal naar Tucson laten rijden.

Traject B – C (Grand Canyon – Las Vegas)
Dag 8: Flagstaff – Monument Valley – Page (500 km / 5 uur)
Dag 9: Page – Panguitch (230 km / 2,5 uur)
Dag 10: Bryce Canyon
Dag 11: Panguitch – Zion NP – St. George (185 km / 2 uur)
Dag 12: St. George – Las Vegas (200 km / kleine 2 uur)
Dag 13 + 14: Las Vegas

Vanuit Flagstaff is het slechts zo’n twee uur naar onze volgende slaapplek: het kleine stadje Page aan Lake Powell. We maken echter een omweg van drie uur voor Monument Valley, volgens velen misschien wel het mooiste wat je op de rondreis gaat zien.
Deze omweg zorgt er wel voor dat we voor de derde dag op rij heel wat uren in de auto zitten, meer dan gemiddeld. Maar hierdoor hebben we in het begin wel al direct drie van de vier langere reisdagen achter de rug. Hierna worden de ritten een stuk korter.

Vanuit Monument Valley gaan veel rondreizen noordelijk richting Moab en staat Arches NP en Canyonlands op het programma. Uiteindelijk gaat men via het Capitol Reef NP naar de Bryce Canyon.
Wij hebben echter gekozen voor de andere route die vaak gereden wordt via Page.
Nabij Page heb je namelijk de Antelope Canyon, Horshoe Bend en is er genoeg waterrecreatie mogelijk op Lake Powell.
Nadat wij de hele dag rondom Page deze dingen hebben gedaan, rijden we naar het dorpje Panguitch, een half uurtje van de Bryce Canyon waar we een dag later een hele dag kunnen vertoeven. Naast de uitzichtpunten met de auto willen we hier ook wandelen en paardrijden.

Antelope Canyon

Vanuit Panguitch rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Zion NP, waar we de hele dag via wandelingen zullen genieten van veel natuurschoon.
’s Avonds rijden we in drie kwartier naar onze slaapplek in St. George, de enige relatief grote stad (80.000 inwoners) in de omgeving.
Vanuit hier is het een kleine twee uur naar Las Vegas, al is een omweg van 30 minuten door het Valley of Fire statepark een optie.
Veel rondreizen rijden rechtstreeks naar Las Vegas vanaf de Bryce Canyon en wordt er dus niet overnacht in of rondom Zion. Wij zien een rit van bijna 3 uur echter niet zitten na een hele dag wandelen in Zion.

We blijven bewust drie nachten in Las Vegas, omdat dit halverwege de reis valt. Even een rustmoment (al is rust natuurlijk relatief in de flitsende kermis die Vegas heet). Maar wij willen de optie hebben om eens een dagje aan het zwembad te liggen, fysiek en mentaal even bijkomen.

Traject C – D (Las Vegas – Yosemite Park)
Dag 15: Las Vegas – Death Valley – Bishop (450 km / 5 uur)
Dag 16: Bishop – Tioga Road – (Yosemite Park) – Groveland (245 km / dik 3 uur)
Dag 17: Yosemite Park

Na Las Vegas volgt een lange, maar mooie rit naar Bishop, een dorpje aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Eigenlijk zou ik liever in Mammoth Lakes verblijven (drie kwartier verder rijden, in de bergen), maar die optie was fors duurder. Dit komt omdat wij hier op een vrijdag zouden aankomen. In het weekend schieten de prijzen omhoog als je dichterbij Yosemite komt.
De rit van Las Vegas naar Bishop gaat door de Death Valley, een bijzonder mooie woestijn, waar het in onze periode al snel boven de 50 graden zal zijn.
Overnachten in de Death Valley schijnt mooi te zijn, maar ook gigantisch duur. En gezien de warmte in onze periode ook niet aan te raden. Dat is het wel als u in het voor- of najaar gaat, dan heeft u meer tijd om de schoonheid van de Death Valley te ervaren.

Vanuit Bishop rijden we de bergen in en slaan in de buurt van Mono Lake (wat we eventueel ook nog bezoeken) linksaf en rijden via de Tioga Road het Yosemite Park in. De Tioaga Road is een lange weg dwars door de bergen en gaat over de ruim 3 km hoge Tioga Pass. Het is een route die eigenlijk alleen door toeristen gebruikt wordt. Onderweg zijn er diverse locaties waar je kunt stoppen en schitterende wandelingen kunt maken.
Waarschijnlijk gaan we ook al even echt het Yosemite Park in.
Onze slaapplek is heel bijzonder. We slapen op een echte Amerikaanse farm in een gehucht drie kwartier van de ingang van Yosemite. Het ligt zo afgelegen, dat je er geen ontvangst hebt met een mobiele telefoon….

Yosemite Park

De Tioaga Road is alleen in de zomermaanden open, daarbuiten is de weg door sneeuwval niet begaanbaar. Meestal rijden mensen dan na de Death Valley zuidelijk en bezoeken dan ook het Sequoia en Kings NP. Maar ook in de zomer kiezen mensen vaker voor deze optie.

Traject D – E (Yosemite Park – San Francisco)
Dag 18: Groveland – Lake Tahoe (260 km / 3,5 uur)
Dag 19: Lake Tahoe – San Francisco (300 km  / 4 uur)
Dag 20, 21: San Francisco
Dag 22: Terugreis

Vanuit Yosemite Park gaat de reis meestal rechtstreeks naar San Francisco. Of men reist eerst naar de Napa Valley, ten noorden van San Francisco. Dit wordt ook wel het Toscane van Amerika genoemd. Het mooie heuvellandschap is bezaaid met wijngaarden. Wijnliefhebbers doen er goed aan dit gebied te bezoeken.

Wij hebben om twee reden echter ervoor gekozen om ook naar Lake Tahoe te gaan. Allereerst vanwege de schoonheid van het gebied, het meer ligt midden in de bergen. Bekijk deze aflevering van 3 op reis maar eens.
Daarnaast willen Kirsten en ik zoveel mogelijk Hard Rock cafés in de wereld bezoeken. In South Lake Tahoe ligt er een. Voor mij als Elvis-fan een bijzondere plek, want vroeger (toen het nog geen Hard Rock café was) heeft Elvis hier tijdens zijn carrière 40 keer op het podium gestaan in de grote zaal bij het café.

Lake Tahoe

Uiteindelijk heb we zo’n 2,5 dag in San Francisco, waarna we vrijdagmiddag 11 augustus terug vliegen naar Nederland.

TIPS / WAAR MOET JE OP LETTEN TIJDENS HET PLANNEN / BOEKEN VAN JE REIS!

 • Vergelijk alle opties: zelf rondreis samenstellen, reisbureau, reisorganisatie. Zelf boeken was voor mij veel goedkoper. En veel leuker!
 • Lees je echt goed in over het gebied om het optimale uit je reis te halen!
 • Probeer ook verschillende luchthavens uit als vertrek- en aankomstluchthaven.
 • In Californië zijn geen drop off kosten voor je huurauto, mocht je die in een andere stad inleveren dan ophalen. Let buiten Californië dus goed op de drop off kosten!
 • Als je online je hotel boekt bij bijvoorbeeld booking.com, kun je vaak tot een dag vooraf kosteloos annuleren. Kom je dus op een later tijdstip een leuker of goedkoper hotel tegen? Dan is annuleren met één klik geregeld.
  Zelf heb ik op deze manier een hotel geannuleerd en opnieuw geboekt, want deze was ineens 30 dollar goedkoper!
 • Let bij het hotel boeken wel op de prijzen, deze worden in euro’s weergeven met de huidige wisselkoers. Deze schommelt al maanden rond de 94 cent (1 euro = 0,94 dollar). Maar je boekt de prijs in dollars. Als je ter plekke moet betalen, betaal je de wisselkoers die dán geldt. Normaal gesproken zal dat niet extreem veel verschillen, maar je weet nooit zeker hoe het er op de financiële markten aan toe gaat…
 • Vergeet niet je ESTA aan te vragen, zonder ESTA geen toegang tot the States!
  Het is een paar minuten werk en de vragen zijn in het Nederlands.
 • Let op met tijdzones, bij reserveringen kan dat van belang zijn.
  Californië en Nevada hanteren de Pacific Time Zone (9 uur vroeger dan bij ons), Utah en Arizona de Mountain Time Zone (8 uur vroeger). Echter, Arizona doet als enige staat (en Hawaii) niet mee met de zomertijd. Dat betekent dat het in de zomermaanden net als Californië en Nevada 9 uur vroeger is. Alleen in Utah (met o.a. Page, Bryce Canyon en Zion) is het dus een uur later. Uitzondering in Arizona is dan weer o.a. het Navajo gebied (met Monument Valley) aangezien de Indianen wel de zomertijd hanteren.
  Ik denk dat u dit verhaalt je nog eens moet lezen. Snapt u het nu wel? 🙂
 • Ga je in de zomer, houdt er dan rekening mee dat het eerder donker wordt dan bij ons! Op de meeste plekken gaat tussen 19.30 en 20.00 uur de zon onder en komt deze tussen 5.30 en 6.00 uur weer op. Behalve in Utah, daar is alles een uurtje later 😉
  Het kan handig zijn voor je planning, als je op een van de vele plekken een zonsopkomst of -ondergang wilt meemaken (wat vaak wordt aangeraden).
 • Houdt rekening met de weersomstandigheden als je boekt.
  In de winter, het vroege voorjaar en het late najaar zijn diverse wegen vanwege sneeuwval gesloten!
  In de zomer kan het op sommige plekken gevaarlijk heet worden.
 • Een aantal activiteiten en excursies moet in het hoogseizoen vaak vooraf geboekt worden, anders zitten ze vol.
  Denk hierbij aan bijvoorbeeld Alcatraz (90 dagen vooraf te boeken), paardrijden op diverse locaties en het bezoek aan de Antelope Canyon.
 • Wil je een honkbalwedstrijd bezoeken? Vaak heb je voor en paar dollar op de dag zelf een kaartje. Vooraf boeken is niet echt nodig, tenzij het een topwedstrijd is.

San Francisco

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Reizen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Rondreis West- Amerika: de voorbereiding

 1. Een interessante reis Danny,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s